Google
Zabytki
Luxor
Piradmidy w Gizie
Muzeum Egipskie
Karnak
Wadi Natrun
Rafa koralowa
Nil
Półwysep Synaj
Memfis
Egipt
Religia
Geografia
Historia
Kuchnia
Polacy w Egipcie
Niepełnosprawni
Praktyczne porady
Zemsta farona
Targowanie w Egipcie
Waluta w Egipcie
Podstawowe zwroty
Pogoda
Ceny w Egipcie
Kobiety
Używki

Kuchnia



Kuchnia egipska skumulowała w sobie przysmaki pochodzące z kilkudziesięciu innych krajów. Szczególnie widoczne u egipcjan jest przenikanie się kuchni tureckiej, libańskiej, syryjskiej, greckiej oraz francuskiej.  W Egipcie istnieją dwie różne grupy restauracji: zwyczajne niedrogie oraz lokale wyższej kategorii przeznaczone specjalnie dla przybywających tutaj z całego świata turystów.

Podstawowym składnikiem wykorzystywanym  przy każdym posiłku jest chleb. Jest to oczywiście dodatek, tak jak w przypadku wielu Polaków, którzy jedzą zupę z chlebem. Ważną pozycją w egipskim menu jest fasola, która przyrządzana jest przez egipcjan na wiele różnych sposobów. Najczęściej potrawę tą je się na śniadania. Na straganach sprzedawane są kanapki nadziewane mieszkaniną z fasoli.

Bardzo popularnym daniem jest makarona. Jest to makaron z mielonym mięsem zapiekany  jako ciasteczko. Podaje się to w sosie pomidorowym i jest to jeden z największych przysmaków egipcjan. Jest to danie bardzo pożywne i  za to właśnie jest cenione. Z makaronu również przygotowuje się potrawę zwaną kuszari. Tutaj jednak dodawana jest również soczewica, cebula oraz ostry sos pomidorowy. Co ciekawe potrawa jedzona jest na stojąco.

Zwyczajne kanapki w wydaniu egipskim podawane są najczęściej z porcją wędzonej wołowiny lub serem. Czasami dodawana jest grillowana wątrubka, cebula, krewetki lub ostra papryka. Warto wspomnieć również danie o nazwie szawarma. Jest to pita z plastrami mięsa jagnięcego. Składaniki są podobne jak ma to miejsce w przypadku zwyczajnego kebaba, jednak  smak jest nieporównywanlny.

W Egipskich restauracjach najczęściej serwowanym daniem  jest właśnie kebab oraz kofta. Danie podawane jest z różnymi rodzajami sosów. Tylko w lepszych restauracjach dostępne są bardziej ekskluzywne potrawy. W Egipcie bardzo dobrze żyć mogą wegetarianie, gdyż warzywa stanowią podstawowy składnik codziennej żywności. Mięso uważane jest za luksus, podobnie jak ryby. Niestety większość dań zawiera kawalki mięsa, z tego względu, że w Egipcie nie funkcjonuje nazwa wegeterianizmu.
Copyright 2009 turcja.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone
Grafika: Wojciech Czerniak || Kodowanie: R-Studio stat4u strona główna | reklama | kontakt