- Zabytki
- Luxor
- Piradmidy w Gizie
- Muzeum Egipskie
- Karnak
- Wadi Natrun
- Rafa koralowa
- Nil
- Półwysep Synaj
- Memfis
- Praktyczne porady
- Zemsta farona
- Targowanie w Egipcie
- Waluta w Egipcie
- Podstawowe zwroty
- Pogoda
- Ceny w Egipcie
- Kobiety
- Używki
Kuchnia
Kuchnia egipska skumulowała w sobie przysmaki pochodzące z
kilkudziesięciu innych krajów. Szczególnie
widoczne u
egipcjan jest przenikanie się kuchni tureckiej, libańskiej, syryjskiej,
greckiej oraz francuskiej. W Egipcie istnieją dwie
różne grupy restauracji: zwyczajne niedrogie oraz lokale
wyższej
kategorii przeznaczone specjalnie dla przybywających tutaj z całego
świata turystów.
Podstawowym składnikiem wykorzystywanym przy każdym posiłku jest chleb. Jest to oczywiście dodatek, tak jak w przypadku wielu Polaków, którzy jedzą zupę z chlebem. Ważną pozycją w egipskim menu jest fasola, która przyrządzana jest przez egipcjan na wiele różnych sposobów. Najczęściej potrawę tą je się na śniadania. Na straganach sprzedawane są kanapki nadziewane mieszkaniną z fasoli.
Bardzo popularnym daniem jest makarona. Jest to makaron z mielonym mięsem zapiekany jako
ciasteczko. Podaje się to w sosie
pomidorowym i jest to jeden z największych przysmaków
egipcjan.
Jest to danie bardzo pożywne i za to właśnie jest cenione. Z
makaronu również przygotowuje się potrawę zwaną kuszari.
Tutaj
jednak dodawana jest również soczewica, cebula oraz ostry
sos
pomidorowy. Co ciekawe potrawa jedzona jest na stojąco.
Zwyczajne kanapki w wydaniu egipskim podawane są najczęściej z porcją wędzonej wołowiny lub serem. Czasami dodawana jest grillowana wątrubka, cebula, krewetki lub ostra papryka. Warto wspomnieć również danie o nazwie szawarma. Jest to pita z plastrami mięsa jagnięcego. Składaniki są podobne jak ma to miejsce w przypadku zwyczajnego kebaba, jednak smak jest nieporównywanlny.
W Egipskich restauracjach najczęściej serwowanym daniem jest właśnie kebab oraz kofta. Danie podawane jest z różnymi rodzajami sosów. Tylko w lepszych restauracjach dostępne są bardziej ekskluzywne potrawy. W Egipcie bardzo dobrze żyć mogą wegetarianie, gdyż warzywa stanowią podstawowy składnik codziennej żywności. Mięso uważane jest za luksus, podobnie jak ryby. Niestety większość dań zawiera kawalki mięsa, z tego względu, że w Egipcie nie funkcjonuje nazwa wegeterianizmu.
Podstawowym składnikiem wykorzystywanym przy każdym posiłku jest chleb. Jest to oczywiście dodatek, tak jak w przypadku wielu Polaków, którzy jedzą zupę z chlebem. Ważną pozycją w egipskim menu jest fasola, która przyrządzana jest przez egipcjan na wiele różnych sposobów. Najczęściej potrawę tą je się na śniadania. Na straganach sprzedawane są kanapki nadziewane mieszkaniną z fasoli.
Bardzo popularnym daniem jest makarona. Jest to makaron z mielonym mięsem zapiekany jako

Zwyczajne kanapki w wydaniu egipskim podawane są najczęściej z porcją wędzonej wołowiny lub serem. Czasami dodawana jest grillowana wątrubka, cebula, krewetki lub ostra papryka. Warto wspomnieć również danie o nazwie szawarma. Jest to pita z plastrami mięsa jagnięcego. Składaniki są podobne jak ma to miejsce w przypadku zwyczajnego kebaba, jednak smak jest nieporównywanlny.
W Egipskich restauracjach najczęściej serwowanym daniem jest właśnie kebab oraz kofta. Danie podawane jest z różnymi rodzajami sosów. Tylko w lepszych restauracjach dostępne są bardziej ekskluzywne potrawy. W Egipcie bardzo dobrze żyć mogą wegetarianie, gdyż warzywa stanowią podstawowy składnik codziennej żywności. Mięso uważane jest za luksus, podobnie jak ryby. Niestety większość dań zawiera kawalki mięsa, z tego względu, że w Egipcie nie funkcjonuje nazwa wegeterianizmu.
- Reklama
Egipt
egipt wczasy
Copyright
2009 turcja.com.pl Wszystkie prawa zastrzeżone
Grafika: Wojciech Czerniak || Kodowanie: R-Studio
strona
główna | reklama
| kontakt
Grafika: Wojciech Czerniak || Kodowanie: R-Studio
